19.07.2010 г.

"Сметана,крем и шоколад"-този път с рецепти!



Този път наистина е с рецепти!Предварително се извинявам за липсата на изискано подредена маса (снимка), с цветя,просто трябваше много бързо да снимам,преди вкусотиите да бъдат "ометени"!Сложих само картичката,за да я ясно откъде тръгна "историята"Все едно,спазвам обещанието,след консумацията на кекса и кремчето,да ви споделя рецептите:
За кекса:
3-4 яйца(става и с две,според портфейла)
2 чаши брашно(говорим за млечни)
1 и 1/2чаши захар,
1/2чаша олио,
1/2чаша кисело мляко(било е време- и с вода,и с прясно мляко),
1 чаена лъжичка сода,разтворена в млякото,
какао,канела на вкус,всякакви ароматни джунджурии-по желание,въобще-пълна импровизация,
сладко,плодове от компот,или настъргани ябълки-също по избор.На канелата страшно и тича сладко от сини сливи!.На снимката е с какао,сложено в една трета от готовата смес,сладкото пропуснах.
Една шепа орехи(за разкош),може счукани,може цели.
Оттук нататък:
Яйцата се разбиват до побеляване със захарта.В майсторски клас се разбиват поотделно жълтъци и белтъци,но кой ти има време...,
хвърляте вътре млякото,което вече а-ха да излезе с тая сода от чашата!,олиото и брашното, след всяка съставка-джуркане.Готово!Сега -добавки:от изброените по-горе,омотани в сладка нишка с какао и канела.За да е нишката красива,първо сипваме две трети от чудната смес в намаслена и поръсена,като след първи сняг, с брашно тава-
да е по-широка,все пак се борим за количество ,а не за височина! ,след което се заиграваме с какаовите рисунки върху нея.Уникат са,няма повторения!Но това е фасулска работа за майсторките,аз съм само по импровизациите в готвенето!
Като се главозамаяте от орнаменти,метнете отгоре едната шепа орехи,или други здравословни ядки,ако вече не сте ги нахакали вътре в сместа и бутайте във фурната!Може предварително да я загреете до към 150-180градуса,но това си остава спорен за мен въпрос,всякак е ставало,важно е да дебнем,а не да правим картички през това време,защото последиците са в много тъмни тонове и "аромат"!Последно-вадене,изстиване и рязане на форми по желание.Украсата по коледа е с пудра захар,или кремец.
Като стана дума за кремеца- дипломатично промених рецептата за крем"Дипломат",тъй като не се сетих при коя фурийка я четох и запомних отгоре-отгоре,и като да си дойдем на думата-пак импровизации по темата!Пардон!
Ако сте любители,като мен,ето как стана това,в чашките:
4 яйца(тук вече жълтъци и белтъци се разделят без обяснения),
500мл прясно мляко,
1 и 1/2 чаша захар(част от нея се жертва за жълтъците,другото-при белия сняг),
желатин-1 пакетче,пак аромати по желание,в случая-лимон,
какао-на око,там беше упоменато,но не помня,както и
2 големи лъжици брашно. Желатинът се оставя да набъбне в 50гр.вода и на водна баня-да се втечни.Разбитите жълтъци,мляко,брашно и захар врат до сгъстяване(А, бе домашен крем!)През това време се блъскат белтъци със захар(в книгите пише"до твърд сняг").Оцветяваме с какао едната от разделения на две части крем,другата- по малко,с гальовен жест-в белтъчната смес.И в двете-желатин,горе долу-наполовина!!!Следва подреждане по цветове и вкус.Най-отгоре може да швъкнем сметанка с черешка,сладко,което ни е под ръка..Запомнила съм че в оригинала сладкото е от зелени смокини!Стои в хладилника(ако е възможно!)една нощ и толкоз!Не претендирам за нещо ново,просто цялата тая шекерена дейност ме провокира да направя картичката,но заговори съвестта!Ясно-защо...
Е,приятен апетит!Хубав ден на всички!
,

1 коментар: